Liveanmeldelse: Afsky + Spectral Wound – Stengade – 20/10-2019

Oktober har været en sort måned hvad black metal angår, og Stengade i København fortsatte stimen forleden, da de lokale Afsky afsluttede deres knap ugers intense tour i hjembyen i selskab med canadiske Spectral Wound.

En smule overrasket for de fleste gik Quebec-bandet Spectral Wound på som aftenens første band kl. 21.20. På den anden side set har Afsky også etableret sig som en af sværvægterne inden for dansk black metal, så helt så overraskende var det måske alligevel ikke at give dem positionen som afslutningsbandet denne aften. Spectral Wound lod ikke de mange dage på landevejene tage på sig, for deres performance for ligedele intens og overlegen. Scenelyset var dominerende blåt i det ellers så sorte udtryk, røgmaskinen blev flittigt brugt, nogle gange skulle forsangeren, Jonah, lige finde røgmaskinepedalen i mørket, og vekselvirkningen mellem stemmerne fra Jonah og bassisten, Sam, virkede godt. Lydbilledet overordnet kunne sagtens have været lidt bedre, men i det store og hele var det 40 onde minutter på scenen. Bandet gik af, og vi fik os en en lille pause.

5/6 gedekranier

Afsky entrérede efter pausen scenen indhyldet i røg, grene, lanterner og fornemmelsen af uhyggens skove. Bandet formår virkelig at sætte en stemning til livs, som ikke alle formår i samme stil.

Afsky har alle dage været Ole Luks projekt ved siden af sit virke som frontmand også i Solbrud, og det er ham, der bestemmer. Der har i årenes løb siden bandets stiftelse i cirka 2014 været lidt udskiftninger i live-opsætningen, idet Simon Skotte Krogh (Sunken) på guitar og Simon Frenning Sørensen (Morild) på trommer, er nyeste medlemmer i Afsky-familien, når koncerterne kalder.

Lyden er igen skarp uden perfektion og indlevelen er iagttagende. Setlisten byder på to skæringer fra ep’en Afsky (2015), “Et sidste farvel” og “Velkommen til dødsriget”, singlen “Vinteren bæres ind” (2016), hvor der også sneg sig et spontant ambient-jam-stykke ind grundet en lille pause, da Ole Luks guitarer sprang en streng hver undervejs, samt fire skæringer fra bandets anmelderoste debutalbum, Sorg (2018), hvor vi fik  “Jeg bærer deres lig”, “Skær”, “Vættekongen” samt den stærke afslutning med “Sorte vand”.

Setliste:

1 Jeg bærer deres lig

2 Et sidste farvel

3 Skær

4 Vinteren bæres ind + spontan ambient-jam

5 Vættekongen

6 Velkommen til dødsriget

7 Sorte vand

5/6 gedekranier