Liveanmeldelse: GAFFA-Prisen 2023 – Musikhuset Aarhus, Store Sal – 02/03-2023

Dødsmetalens fremmarch viste atter kløer med en vunden pris på en flot og energifrembrusende aften

GAFFA-Prisen slog atter armene ud og favnede bredt om den danske musikkultur. I alskens genrer og med tonsvis af bands / orkestre / kunstnere etc. skulle de indledende manøvre først på plads i forbindende med alle de norminerede til normineringerne. Her var der adskillige hårde indslag, der fik chancen for at gå videre i puljen såsom Rammstein, Slipknot, Def Leppard, Porcupine Tree, Dead Cross, Kreator, Lamb of God, Melvins, Meshuggah, Watain, Russian Circles, Animals As Leaders, Magtens Korridorer, Kampvogn, Heilung, Kellermensch, I’ll Be Damed, Baest, Konvent, Genocide Doctrine, Slet Det, Mike Tramp, H.E.R.O., Maceration, Thorium, Deadnate, Strchnos, Writhe, Cabal, Cold Night for Alligators, Defacing God, Feather Mountain, Kill Trip, Glemsel, Kadavermarsh, Metl Cross, Lamentari, Nexø, Orm, Puke Wolf, Svartsot, Statement, Sabotør, Offernat, Svartsot, Throwe, Tvivler, Wayward Dawn med flere.

Der var dermed fornemmelsen af, er man ikke har skullet være garant for at udgive så meget igen for at komme i betragning til en “nomineringsnominering”. Et bands skal der også have fanbasen i snor for at rykke op på listen til at gå videre til selve nomineringen. Ikke så overraskende er det da også heraf, at det langt hen af vejen er de største bands, der går videre – dermed ikke en forudsætning for, at de har lavet den bedste musik i “året, der gik”.

Hvad gik så videre af de hårdere indslag? Ja, det gjorde:

Årets danske udgivelse:

Kellermensch: Capitulism

Årets danske band:

Baest

Magtens Korridorer

Årets danske rockudgivelse:

Kellermensch: Capitulism

Magtens Korridorer: Nødudgang


Årets danske hardrock/metal-udgivelse:

Baest: Justitia

Cabal: Magno Interitus

Genocide Doctrine: Genocide Doctrine

Konvent: Call Down the Sun

Orm: Intet, Altet

Årets internationale udgivelse:

Rammstein: Zeit

Årets internationale band:

Rammstein

Årets nye internationale navn:

Wet Leg

Mest iøjnefaldende ses nok under kategorien “Årets danske hardrock/metal-udgivelse”, hvor man finder de skrigende halse i Genocide Doctrine fra Sjælland. Hvordan mon det er gået til… Intet desto mindre var det en hæsblæsende kategori, hvor vinderen ikke så forbløffende slog ud til fordel for Baest med udgivelsen “Justitia”. Ellers var der ikke så mange andre hårde vindere andet end en velfortjent pris til Wet Leg for “Årets nye internationale navn”.

På live-fronten til årets prisuddelingsshow var der traditionen tro endnu et metal-indslag til at sætte fut i sæderne. Tidligere har publikum fået fornøjelsen af Baest, Møl, Livløs med flere, og i år var ingen undtagelse i form af de skrigende Eyes, der satte en tyk streg under metallens ve og vel.