Liveanmeldelse: Porcupine Tree – Falkoner Salen – 28/10-2022

Efter 12 års pause gjorde Porcupine Tree sig et mesterligt comeback på Frederiksberg

Få bands er så nørdede, nærværende og storslået i lydbilledet som britiske Porcupine Tree. Steven Wilson forunderlige og nær-perfekte musikalske univers bragede højt i de flotte ramme denne aften, hvor den gamle kending Richard Barbieri (keyboard m.m.) var bar tangenterne og det ekvilibristiske unikum Gavin Harrison bag trommerne. Ærgerligt var det, at den gamle bassist Colin Edwin ikke var at finde i folden, men man kan ikke vinde hver gang.

Koncerten var en helaftenforestilling på hele tre time inklusiv en 20-minutters pause imellem set 1 og 2, så for kendere var det en herlig suppedas af progressivt fyrværkeri. Koncerten var opdelt i to sets før finalen, hvor starten fokuserede på bandets seneste udgivelse Closure/Continuation (2022) – dog med den flotte “åbner” i form af “Blackest Eyes” fra In Absentia (2022) – så var ligesom i gang, næsten. For ja, lyden startede haltende ud højt og rungende, hvilket lige tog et par numre, før oplevelsen blev skarpere og hørevenligt, men så var fansene også i stødet. Wilson og Co. fik fordelt ud over aftenen alle syv skæringer fra det seneste album med styrken lagt på førstesinglen “Harridan” samt “Rats Return”.

Det var med rette, at Porcupine Tree vil vise deres hårde udtryk på lyden såvel som med det visuelle med børn i mistrivsel mv., hvilket lykkedes meget godt – især efter 20-minuuters-pausen, hvor der lagdes ud med numre fra Fear of a Black Planet (2007) med det medsindsrivende titelnummer og den noget nær ujordiske hymne “Anesthetize” på hele 17:52 minutter. Et nummer, hvor Steven Wilson da også lige skulle fortælle, at der nu kom et meget langt nummer med et ret hårdt stykke i cirka midten, og at de prøvede på at være lige så hårde som det hurtige Opeth.

Porcupine Tree var utroligt velspillede, og gensynsglæden var stor. Nu har de offentliggjort en stor udendørs koncert i UK og varsler flere, eksklusive koncerter i Europa. Tør man håbe på Roskilde eller Copenhell?

Plus: “Blackest Eyes”, “Fear of a Black Planet”, “Anesthetize” og “Trains”.

Minus: De spillede ikke “Lazarus”, “Deadwing” og/eller “Shallow”.

 

Setlist:

Set 1:

Even Less / Stupid Dream intro

1. Blackest Eyes

2. Harridan

3. Of the New Day

4. Rats Return

5. Even Less

6. Drown with Me

7. Dignity

8. The Sound of Muzak

9. Last Chance to Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled

10. Chimera’s Wreck

Set 2:

11. Fear of a Black Planet

12. Buying New Soul

13. Walk the Planet

14. Sentimental

15. Herd Culling

16. Anesthetize

17. Sleep Together

Encore:

18. Collapse the Light Into Earth (only Steven and Richard)

19. Halo

20. Trains