Liveanmeldelse: UHØRT Festival 2021 – KPH Volume/Cph Skatepark – 19-21/08-2021

Musiklivet blomstrer atter igen i Danmark, hvor stort set alle restriktioner er ophævet, hvilket man kunne opleve denne weekend på Enghavevej mellem Carlsberg St. og Sydhavn St.

UHØRT Festival hylder det “uhørte” musik – det musik, der bør høres af de musiksultne her og nu. Sidste år blev UHØRT Festival afholdt som muligvis den eneste danske, udendørs festival i Danmark – dengang med et hav af restriktioner, inden landet lukkede ned igen. I år var alle regler ophævet på nær kravet om coronapasset, og fint nok med det. Med ét afbud i ellevte time bød årets branchefestival på 41 kunstnere fra hele landet i adskillige genrer. Der summede af liv, da det gode fremmøde var tilstede over weekenden på de tre scener – Volumescenen og Skatescenen indendørs samt Gårdscenen udendørs.

Torsdag bød på to navne i den hårde ende – Lifesick fra Fredericia og Kollapse fra Aalborg. Kvintetten Lifesick fra Fredericia, der startede i 2015, leverede nådesløst og ærligt hardcore/punk blandet med metal på Skatescenen. Efter et par nummer for at få publikum op på beatet, fangede bandets energi hallen, og der blev vist horn og piftet mellem numrene. Det så ud på bandet til, at de var glade for at optræde igen – noget, de også gjorde for gnaske nylig til Support Our Scene Fest i Fredericia. Den massive trio fra Aalborg, Kollapse, stod for at lukke torsdagens program af på Volumescenen – noget, de opfyldte til punkt og prikke. Bandet var igen samlet efter noget pause hver for sig, men dette var ingen hindring i forhold til levering af 30 minutters sonisk støjprestige med det drone/doom/sludge i kølvandet på deres nye udspil Sult.

Fredag bød på forløsende genforening og vanvidsscreamo. Først bød Skatescenen på tilbagevenden af melodic death/thrash metalbandet fra Aarhus, Avarice, der efter en pause på hel 13 år stod tilbage på scenegulvet, og til denne seance var hallen nærmest helt proppet – sikke et syn. Energien var intakt med to nye medlemmer, Troels og Troels på trommer og andenguitar. Ellers var bandet intakt med Anders på vokal, Jens på guitar og Emil på bas. Avarice eksisterede fr 2006 til 2008, hvor de som purunge spillede et læs af koncerten landet over – blandt andet med Volbeat til et 1. maj-arrangement på Tangkrogen i Aarhus i 2007. Her spredte de deres velskrevne musik tematiseret omkring religion, død, liv at at drikke. Igennem en hæderlig præsentation på UHØRT blev det til flere numre fra bandets ep fra i år, Reborn in Blood, to endnu uudgivne numre samt et gammelt nummer, “Where There Is Smoke, There Is Fire”, der bragte 00’erne tilbage. Bandet kan opleves igen live under Mono Goes Metal Festival i Aarhus d. 10.-11. september. Senere på aftenen lukkede smadderensemblet Demersal Volumescenen af med en tyk, dissonant screamo blandet med blackened hardcore og emoviolence, der ikke var for sarte sjæle – mon ikke, at de imponerede nogle fremmødte.

Lørdag var sidste dag på UHØRT Festival, hvor der også her var flere godbidder. Først og fremmest indtog det fynske tech-death-metalband Terrorpy Volumesenen. Bandet opstod tilbage i 2009, men efter en årrække i oplysning slog de pjalterne sammen igen og startede på ny cirka i 2018, hvor de fik en ny trommeslager. Dette udmundede i fuldlængden Suffering Puke into the Sockets fra sidste år, som vi hovedsageligt denne aften fik at høre på. Stilen var velskrevet og nakkeruskende teknisk dødsmetal, hvor flere oppe foran scenen tumlede rundt til de tunge anslag. Inspirationen var taget fra blandt Necrophagist. Det kaotiske hardcoreband Roselyn (tidligere Captain Roselyn) fra Aarhus (startede i 2012) stod ud af festivalens eneste metalband på den udendørs Gårdscenen. Bandet, der henter inspiration fra bands som Every Time I Die, Norma Jean og The Dillinger Escape Plan, havde ikke spillet live i fem år og siden da fået en ny forsanger efter Kims exit af bandet, da jeg skriftede til Møl. Bandet frembruste velsagtens festivalens mest intense lille moshpit foran den store scene trods enkelte tekniske problemer undervejs med lydflader. Bandet har udgivet to ep’er;  My Surrender is a Victory (2013) og Heartmatter (2014). Bandets debutalbum Alive at Zero er netop på trapperne og udkommer den 3. september. Aftenens sidste indslag ovre i de hårde toner bestod af hardcore/punk-maskinen Writhe fra København på Skatescenen, der netop har udgivet deres først ep Writhe – en koncert, hvor selveste Uffe Lorenzen luntede rundt blandt publikum. Basker Hval sluttede Volumescenen af med manér. Et enmandsband af trommeslageren med diverse live-musikere, der fik nærmest hele hallen til at bevæge sig til elementer af sci-fi-inspireret synthwave.